Algemene APK- informatie

APK- KEURING

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring deze keuring is in heel Europa wettelijk verplicht. Dit om de verkeersveiligheid te kunnen waarborgen en het milieu te beschermen. Deze wet is vastgelegd in de wegenverkeerswet van 1994. Uw auto dient daarom verplicht gekeurd te worden en is het verboden om met een verlopen APK de weg op te gaan. Gaat u toch de weg op zonder dat het voertuig APK- gekeurd is kunt een boete van de Politie of van de RDW ontvangen. De APK is echter wel een moment opnamen en kan u niet garanderen dat uw voertuig de rest van het jaar geen extra onderhoud meer nodig heeft. Laat daarom uw voertuig regelmatig controleren.

 

Is uw voertuig nog niet eerder APK gekeurd?

Als uw voertuig nog niet eerder is gekeurd, kunt u in het onderstaande schema terugvinden wanneer hij gekeurd moet worden. Laat u bijvoorbeeld uw auto van benzine naar gas ombouwen dan veranderd de APK- keuringsregelen mee met het brandstofsoort.

Schema APK- keuringsplicht

Voertuigsoort Datum eerste toelating Brandstofsoort Wanneer keuren
Personenauto’s (met een ledig gewicht tot en met 3.500 kg) en lichte bedrijfsauto’s (met een maximaal toegestane massa tot en met 3.500 kg) Na 1 januari 2005 Benzine, alcohol en/of elektromotor Eerste APK na 4 jaar, daarna twee keer na 2 jaar, daarna elk jaar
Na 1 januari 2005 Diesel, gas of anders (evt.in combinatie met elektrisch) Eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Vóór 1 januari 2005, voertuig niet ouder dan 30 jaar  Alle soorten  Eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Voertuig 30 jaar of ouder  Alle soorten  Eens per 2 jaar
Vóór 1 januari 1960 Alle soorten 

Geen APK-plicht